Mirjam van Wijngaarden

Positief, eerlijk, puur en intuïtief zijn belangrijke kenmerken van mij en mijn manier van werken.

Mijn frustratie als HR-adviseur was groot. We zagen het misgaan met de hoogsensitieve Manon (29): haar werkdagen werden steeds langer, ze nam werk mee naar huis, was continu bereikbaar en durfde geen grenzen te stellen. Langzaam maar zeker gleed ze af richting een burn-out. Het gebeurde recht voor onze ogen en we wisten niet goed wat we ermee aan moesten. Ik herinner me de gesprekken over het aanpassen van haar functie; ze werkte mee, wilde duidelijk echt verbetering – maar toch voelde het niet goed. Het leek alsof dit niet de juiste aanpassingen waren. Ondanks alle interventies verdween het probleem niet. Manon viel uiteindelijk langdurig uit. Helaas heb ik dit maar al te vaak zien gebeuren: jonge, gevoelige medewerkers die vastlopen. Dat raakte me iedere keer weer.

Wat ik toen nog niet wist, is dat hoogsensitieve medewerkers een totaal andere benadering nodig hebben dan de gemiddelde werknemer. Nu weet ik dat wel en daarom besloot ik mijn hart te volgen en me volledig te richten op het begeleiden van hoogsensitieve young professionals, zodat zij zich beter staande kunnen houden binnen het bedrijfsleven. Werken met deze doelgroep voelt voor mij als thuiskomen. Er is zoveel wederzijdse herkenning, en ik zie steeds weer hoe groot hun bereidheid is om écht naar zichzelf te kijken. Dat levert prachtige veranderingen op: ze leren zichzelf beter begrijpen, ontdekken hun talenten, en vinden de moed om hun grenzen helder aan te geven. De machteloosheid van toen heeft plaatsgemaakt voor groei en succes. En dat blijft, elke keer weer, zó mooi om te zien.

Hoe kijk ik aan tegen hoogsensitieve medewerkers binnen het bedrijfsleven:

Als hoogsensitieve medewerker kun je van zeer grote waarde zijn voor het bedrijfsleven. Je bent gevoelig en empathisch, hebt een scherp oog voor details, een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een grote betrokkenheid. In een veilige en ondersteunende werkomgeving kun jij volop tot bloei komen. Als die omgeving echter niet klopt, raak je snel overprikkeld en ligt overspannenheid of burn-out op de loer. Daarom is het erg belangrijk dat je inzicht krijgt in wie je bent en wat je nodig hebt om in balans te blijven. Een proactieve houding is daarbij erg belangrijk: zelf de regie nemen, kansen creëren en bewuste stappen zetten richting een leven dat echt bij jou past. Tegelijkertijd ligt er natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij de organisatie. Door hoogsensitieve medewerkers serieus te nemen en hen op de juiste manier te begeleiden, ontstaat er ruimte voor duurzame inzetbaarheid en groei.

Te zijn wie we zijn en te worden wie we kunnen worden is het enige doel in het leven.

Robert Louis Stevenson

Om mij beter te leren kennen, moet je weten dat:

Ik – wellicht net als jij – hoogsensitief ben én toch ruim 30 jaar heb gewerkt in het bedrijfsleven. Terugkijkend was dat lang niet altijd eenvoudig. Ook ik heb op het randje van een burn-out gestaan en was uitgeput; altijd loyaal, altijd een tandje extra, steeds proberen het iedereen naar de zin te maken… behalve mezelf. Nu doe ik dat anders, maar nog steeds blijft het soms moeilijk.

Ik dus ook erg gevoelig ben voor sfeer, subtiele signalen, geluiden en prikkels – alles komt intens bij me binnen. Als ik mezelf overdag geen momenten van rust gun, voel ik dat tegen de avond in elke vezel van mijn lichaam. Dan ben ik zo uitgeput dat ik het liefst rond 21.00 uur al mijn bed in duik, simpelweg om weer op te laden.

Ik me graag bezighoud met spiritualiteit, maar dat ik daar niet zo gauw mee naar buiten kom. Ik ben bang dat anderen mij dan zweverig vinden. Maar hier komt ie dan: ik mediteer graag, ik heb een tipi die ik af en toe in de tuin opzet om even tot rust te komen (de tipi zit ook in mijn logo), ik geloof dat er veel meer is tussen hemel en aarde dan dat we denken en ik geloof in vorige levens. Zo dat is eruit…

Ik echt verslaafd ben aan boeken over persoonlijke ontwikkeling. Het is zelfs zo erg dat ik van bol.com een mail met een rode loper kreeg omdat ik al zoveel boeken bij hun besteld had. Ik mag van mezelf eigenlijk geen boeken meer kopen, maar meestal lukt dat niet erg; ik vind alles zo boeiend en leerzaam.

Ik systemische principes ontzettend interessant vind. De Fontein vind ik een geweldig boek, maar ook de Netflix-serie Setin Agaci, die hierover gaat, heb ik al 4 keer bekeken. Ik ontdek iedere keer weer iets anders in deze serie en heb er zelfs een samenvatting van gemaakt. “Natuurlijk” heb ik ook het bijbehorende boek: “Het is niet bij jou begonnen” aangeschaft en gelezen.

Ik dansen echt heerlijk vind. Zodra er muziek klinkt met een lekkere beat, sta ik het liefst meteen op de dansvloer – dát is wanneer ik me op mijn best voel en echt intens gelukkig ben. Ook ben ik dol op Nederlandstalige muziek. Lekker meezingen, het liefst zo hard dat ik mezelf boven alles uit hoor – heerlijk! Geen wonder dus dat je me elk jaar terugvindt op de Dag van het Levenslied in Nijmegen.